Gerçek deriyi anlamanın birçok yolu vardır. Deri görünümlü bir ürünün gerçek deri olup olmadığını yakarak (tavsiye edilmez), bükerek, kesim yerleri ve etiketi inceleyerek gibi birçok yolla anlamak mümkündür. Kısaca gerçek deri;
Tüm bu özellikler deneyimlenerek bir ürünün gerçek deri olup olmadığı anlaşılabilmektedir.
Gerçek deri, hayvansal kaynaklı deri olup çeşitli hayvanlardan elde edilir. İnek ve kuzu yaygın kullanılan hayvan derileridir. Özel markalar, yılan, timsah, zebra ve domuz gibi özel deriler kullanır. Gerçek deri yaygın olarak mont sektöründe kullanılır. Ayakkabı, çanta, cüzdan, kemer gibi aksesuarların üretiminde de gerçek deri ana materyallerden biridir. İşlenme prosedürleri ve derinin özellikleri kapsamında gerçek deriler alt kategorilere ayrılır. Gerçek derilerle ilgili araştırmalar yapılırken deri kategorileri ile ilgili bazı sorular sıkça sorulur.
Vidala deri, sığır, dana ve at gibi hayvanların derilerinden üretilir. Bu deriler krom tuzları ile sepilenir. Sırça tarafından finisaj görme işlemine tabi tutulurlar. Farklı renklerde ve yumuşaklıklarda üretilirler. Özellikle ayakkabı sektöründe yaygın bir şekilde kullanılırlar.
Ham derinin işlenmesi ile üretilen nubuk deri hayvansal kaynaklı bir deridir. Kaliteli nubuk deriler genellikle kuzu derisinden üretilir ve derinin zımparalanması ile elde edilir. ‘’Giysilik deri türü’’ olarak da adlandırılırlar. Mont ve ayakkabı üretiminde kullanılmaları yaygındır.
Doğal görünümü ve dayanıklılığı ile bilinen bir deri türüdür. 1.3 milimetre üzeri kalınlığa sahip olması ayakkabı ve motosiklet ekipmanlarında kullanımı yaygınlaştırır. Yüzeyi düzleştirilmemiş olması nedeniyle tırtıklı bir dokusu vardır. Erkek aksesuarlarında daha sık kullanılır.
Yarma deri, kalın derilerin katmanlarına ayrılmasıyla elde edilen deridir. Yarma makinelerinden geçirilerek deriler daha ince bir forma getirilir. Yarma işleminden elde edilen üst katmandaki deri cilt derisi olarak adlandırılır. En alt deri lifli deri olarak adlandırılmakla birlikte yumuşak dokusu ile dikkat çeker. Sığır derisi gibi sert ve kalın deriler yarma işlemine tabi tutulur. Ayakkabı ve ekipman üretiminde kullanılırlar. “Yıkama deri ne demek?” sorusunun cevabı yarma deri ile özleşir. Yarma işlemi ardından deri üzerinde bulunan fazla kısımların ayrıştırılması da yıkama anlamına gelir.
“Taba deri nedir?” sorusun ise yarma işlemleri ile elde edilen ince deri türüdür. Koltuk döşemelerinde de kullanıldığı görülür. Taba deri, ince ve dayanıklı bir deri çeşididir.
Açma deri, mum sürülmüş ve bez fırçalar yardımıyla fırçalanmış derilerdir. Aynı derinin iki farklı tona sahip olması sağlanır. Özellikle, tasarımsal dokunuşlar katılan ayakkabı ve mont modellerinde kullanımı yaygındır. Genellikle sığır derisinden üretilirler.
Monogram deri, üzerine desenler işlenen deri türüdür. Sığır derisi gibi gerçek derilerden üretildikleri gibi suni derilerin de monogram deri olarak adlandırıldıkları bilinir. Ünlü çanta markalarının logolarını veya kare desenleri işlemesi en sık görülen monogram türüdür. “sentetik deri nedir?” sorusunun cevabıyla monogram deri uyuşur. Sentetik deri bir tür suni deri çeşidi olup üzerine baskı yapılması kolaydır.
Süet deri en kaliteli deri çeşitlerinden biridir. Koyun, keçi, buzağı gibi hayvanların derilerinden elde edilir. Derinin en alt yüzeyi olması diğer derilere göre daha farklı bir dokusu olmasını sağlar. Süet deriler son derece yumuşak ve cilt ile uyumlu bir yapıya sahiptir.
Anilin yumuşak dokusu olan, yüzey örtücü işleme tabi tutulmayan deri türüdür.
Gerçek deriler belirli özellikleri ile ön plana çıkar. Gerçek deri, sıcak tutmasıyla soğuk kış günlerinde kullanılan ürünler için tercih edilir. Hayvansal kaynaklı deri türleridir. Hava alan yapısı sayesinde cildin hava almasını sağlar. Dayanıklı ve esnek olmaları kullanımı kolaylaştırır. Ateşe karşı dayanıklıdırlar. Doğru kullanılmaları ile uzun yıllar boyunca kullanılabilirler. Suni deriye göre daha kıymetli ve daha pahalıdırlar.
Hazır giyim sektöründe suni deri ve hakiki deriden yapılan ürünler görmek mümkündür. İlk bakışta deriler arasında fark olduğu anlaşılmasada deriler arasında ciddi materyal farklılıkları bulunur. Suni deri ve hakiki deri arasındaki farklılıkları anlamak için “suni deri nedir ve hakiki deri nedir?” sorularının cevabı bilinmelidir.
Suni deri, kumaş, karton ve farklı kağıt türlerinin toplanıp benzin alaşımlı kimyasal maddeler ile bir araya getirilmesinden elde edilir. Oluşan deriyi andıran doku yüksek sıcaklıklarda preslenerek yumuşak bir doku haline getirilir. Üretim sırasında kullanılan boya rengine göre farklı renklerde suni deriler üretilir.
Hakiki deri ise inek, kuzu, domuz, yılan gibi hayvan derilerinden elde edilir. Kıymetli ve pahalı deriler olan hakiki deriler sıcak tutmaları ve dayanıklılıkları ile ön plana çıkar. Uzun süreli kullanım ömrüne sahiptirler.
Hakiki deri çeşitleri denildiğinde “crazy deri nedir?” sorusu gündeme gelir. Crazy deri, atların derisinden elde edilen hakiki deri olarak düşünülür. Ancak, atlara değil ineklere ait bir deridir. Özel cilalar ile cilalanan inek derisi parlak ve yumuşak bir dokuya bürünür. Genellikle eyer derisi veya cüzdan derisi olarak kullanılır.
Deri çeşitleri kullanıldığı yerlere göre değişiklik gösterir. Suni deri ve hakiki derilerin yapılarındaki farklılık kullanım alanlarını etkiler. Suni deriler kıyafet sektöründe kullanılırken hakiki derilerin çeşitli sektörlerde kullanıldığı görülür. Suni deriler yaygın olarak mont, çanta, cüzdan, kemer, elbise, etek ve gömlek gibi giyim ve aksesuar ürünlerinde kullanılır. Ayrıca ev dekorasyon ürünlerinde de suni deri kullanımına rastlanır.
Gerçek deri de, suni derilerle benzer ürünlerde kullanılırken yanmaya karşı dayanıklı olmaları nedeniyle kaynak eldiveni gibi iş güvenliği ekipmanlarında kullanılır.
Gerçek derinin sert bir dokusu olur. Gerçek deriden üretilen ürünlerin üretim aşamasında zımparalama, fırçalama gibi işlemler deriyi yumuşatır. Kullanıcıların deri ürünlerini yumuşatmalarını istemeleri halinde ise bazı uygulamalar devreye girer. Zeytinyağı veya Hint yağı ile derinin ovulması derinin yumuşamasını sağlar. Hint yağı, deri bakımında da sıkça kullanılan bir yağ çeşididir. Yağlar bir bez yardımıyla deriye uygulanır. Derinin yağı emmesi için belirli bir süre beklenmesi ardından deri yumuşar.
Gerçek deri insan derisine benzerdir. Suya maruziyet ardından deri nemli kalır ancak suyu geçirmez. Bu bilgi kullanılan derinin gerçek deri olup olmadığını test etmek için kıymetli bir yöntemdir. Suya tutulan derinin iç yüzeyinin ıslanması ve suyun deri tarafından emilmesi derinin sahte olduğunu gösterir. Gerçek deride su deri üzerinden akıp gitmelidir. “Suni deri su geçirir mi?” sorusunun cevabı bu sayede verilmiş olur. Suni deriler yüksek miktarda suya maruz kalması sonucunda suyu emer.
Gerçek derinin su geçirmemesi, bu derilerden yapılan mont, eldiven ve ayakkabıların yağmurlu ve karlı havalarda da rahatça kullanılmasını sağlar.
Gerçek deri direkt olarak ateşe maruz bırakıldığında yanar. Ancak alev oluşumu görülmez. Derinin içten içe yanması ile doğal yapısı bozulur. Derinin ateşten uzaklaşması ile yanma kendiliğinden söner. Bu durum özellikle sert inek derisinin kaynak eldiveni gibi yüksek ısıya maruz kalan iş güvenliği ürünlerinde kullanılmasını sağlar.
Suni deride ise durum oldukça farklıdır. Suni deri üretiminde çeşitli kimyasallar kullanılır. Özellikle, düşük kaliteli suni derilerde üretim sırasında petrol alaşımlı maddeler kullanılabilir. Bu durum suni derinin yanmasına ve hatta alevlenmesine neden olur.
Deri ürünlerde belirli bir süre ardından soyulmalar görülebilir. Soyulma, deri türlerinin genelinde görülebilen bir durumdur. Ancak derinin soyulma şekli “gerçek deri nasıl anlaşılır?” sorusunun cevaplarından biridir. Suni deriler, belirli bir kullanım süresi ardından kendiliğinden soyulmaya başlar. Sürtünme veya yırtılma gibi bir durum olmamasına rağmen suni deride pul pul dökülmeler görülür. Gerçek deride ise durum farklıdır. Aşırı güneşe maruziyet, kimyasal veya deterjanla temas, gerekli deri bakımının yapılmaması halinde gerçek derilerde soyulma meydana gelir. Önerilen bakımın yapılması ve doğru şartlarda kullanılması durumunda gerçek deride soyulma görülmez.