Kısacası deri ne demek sorusunun yanıtı, insan ve hayvan vücutlarını kaplayan örtüdür. Gerçek deri için ise sadece hayvan derileri kullanılır. Ve mesela farklı hayvanların derileri kullanılarak üretilen deri türlerinden biri de napa deridir. “Peki, napa deri nedir?” ya da “Napa deri ne demek?”
Napa deri; kuzu veya sığır derilerinin kullanılması ile üretilirler. Yumuşak bir dokuya sahiptirler. Hava geçirme özelliğinden dolayı diğer deri türlerine oranlara daha kalitelidir. Birçok ürünün üretiminde napa deri tercih edilmektedir. Kalitesinden ödün vermemesi ve uzun süre dayanıklı kalması bu deri modellerinin birinci sınıf nitelikli ürünler olarak bilinmesine olanak tanımaktadır. Ayrıca napa deriler her zaman popülerliğini korumaktadır. Aynı zamanda parlak bir görüntüye sahip olan napa, bu özelliği sebebiyle de sıklıkla tercih edilmektedir.
Napa derilerin üretim aşaması oldukça zahmetlidir. Dana, keçi veya koyunlar kullanılarak elde edilen deri türüdür. Fakat doğal yani organik bir madde olması nedeniyle korunması açısından tuzlanması gereken bir üründür. Deri yüzüldükten sonra acilen deri tabaklama işlemine geçilmesi ve bakteri oluşumunun engellenmesi gerekmektedir. Derinin çürümemesi için de bu adımlar dikkatle uygulanmalıdır.
Napa deri birçok hayvan derisinin yüzülmesi ile elde edilmektedir. Derisi kullanılan bu hayvanlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Keçi derisi; dayanıklıdır ve rahat kullanım özelliği bulunmaktadır. En bilinen keçi derisi özellikleri ise oldukça kaliteli, sıkı ve tanecikli bir sırçaya sahip olmasıdır. Tabaklanmış keçi derisi de ham derinin işlemden geçirilerek kullanıma uygun hale getirilmesidir.
İnek derisi; genellikle buzağılamış yaşlı sığır derilerine denir. Oldukça fazla gebelik sebebiyle karın ve yanlarda esnemeler hatta genişlemeler görülmektedir. Bundan dolayı deri kalitesi diğer hayvan derilerine oranla daha düşüktür.
Kuzu derisi; yağlanmamış ve çift katlılık özelliğine sahip olmayan ve 1 yaşına kadar olan koyunlardır. Oldukça sağlam ve forma dayanıklılığına sahip olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir
.
Napa deri, günümüzde en bilinen ve sıklıkla kullanılan deri türüdür. Kullanım alanları da oldukça yaygındır. Peki, napa deri nerelerde kullanılır? Napa deriler; genellikle ayakkabı üretiminde ve yapımında tercih edilmektedir. Diri ayrıca da tok olması sebebiyle belirgin gözenekleri bulunmamaktadır. Diğer deri türlerine göre daha çok suya dayanıklıdır. Bu yüzden de kullanımı oldukça uygun ve yaygındır. Tüm özellikleri sayesinde göz önünde bulundurulan ve ilk sırada tercih edilen bu deri türü, daha geniş kitlelere ulaşmaya devam ediyor.
Ayakkabı yapımının yanı sıra napa deriler, çanta, napa mont ve tekstil endüstrisinde de kullanılmaktadır. Zira deri insanlık tarihi süresinde kullanılmış en özel ürünlerden bir tanesidir. Deri ile yapılan veya üretilen tekstil ürünleri de her zaman popüler olmuştur. Ev eşya ürünlerinde de deri türlerini görmek mümkündür. Derinin parlak, canlı ve estetik görünümü göz alıcılığı ile yoğun ilgi görmektedir. Sıkça kullanılan ve fazlasıyla sevilen derinin napa deri başta olmak üzere daha pek çok çeşidi vardır. Astarlık deriler, suni deri, ak deri vb. gibi.
Napa derinin yaygın olarak kullanılmasının en büyük nedeni, sahip olduğu yapısı ve özellikleridir. Peki, napa deri özellikleri neler?
Giysi firmaları tarafından kullanılan dana ve keçi derileri, koyun derilerine nazaran daha sıkı ve sağlam bir yapıya sahiptir. Bu yüzden iki defa kireçlik işlemi yapılmaktadır. Sonrasında ise güçlü bir sama işlemi gerçekleştirilir. Çünkü keçi derilerindeki yapı sıkıdır. Haliyle koyun derileri için daha kuvvetli bir yağ giderme işlemi yapılmaktadır.
Napa deri, en çok da suya dayanıklı olma özelliği ile bilinmektedir. Çünkü deri yüzeyindeki gözenekler küçüktür. Peki, en sağlam deri hangisidir? Sırçalı ya da Full-Grain deri, yüzeyinde herhangi bir çıkarılma işlemi olmaksızın tüm deri katmanlarını içermektedir. Ve genellikle de en kaliteli deri olarak kabul edilmektedir. Derinin gerçek ve sağlam olup olmadığı ise bazı belirgin özellikleri ile ortaya çıkabilir. Eğer deri gerçekse derinin tırnak ucu ile kazınması sonucu deride iz kalır ve kısa süre içerisinde eski haline geri döner.
Ayrıca hakiki deri nedir sorusunun bir diğer yanıtı da vardır: Deriye iğne ucu batırıldığında deriye batmıyor ve zorla geçmiyorsa deri hakikidir. Aynı zamanda hakiki derinin kokusu kendine hastır. Hafif ve orijinal bir kokuya sahiptir. Hakiki derilerin yüzeyinde asimetrik gözenekler yer alır. Ve gerçek deriler nefes alan bir yapıya sahiptirler. Su testinden geçirilen gerçek deriler suyu çeker yani suyu emer. Kısacası suya dayanıklıdır. Ve suya en dayanıklı olan deri türü de napa deridir.
Napa deri; keçi, inek, sığır, dana vb. gibi hayvanların derilerinden elde edilen ve üretimlerde kullanılan kaliteli ve sağlam bir deri türüdür. Suya dayanıklılığı ve uzun ömürlü bir ürün olması yönüyle bilinir. Diğer deri modellerine oranla oldukça kalitedir. Bu nedenle endüstri sektöründe önde gelen ve kullanım oranı yaygın olan bir deri çeşididir.
Deri temizliği oldukça hassas bir iştir. Ancak bütün deriler için temizleme işlemleri aynı standarda sahiptir. Bu standartları bilmek doğru ve hassasiyet göstererek yapılacak deri temizliği için önemli bir husustur. Peki, napa deri nasıl temizlenir? Adımlardan biri napa derileri veya diğer deri türlerini kuru temizlemeye vererek temizlenmesini sağlamaktır.
Kuru temizleme; deri çeşitlerindeki lekelenmeler farklı olmaktadır. Bu nedenle deri için iyi temizlik ve aynı zamanda da renk tamirinin mükemmel olmasını da etkilemektedir. Kuru temizleme işlemi ayrıca deri, süet, nubuk, napa, kürk için uygulanmaktadır. Aynı zamanda deri oldukça pahalı ve hassas bir malzemedir. Bu nedenle endüstrilerin deriyi temizlerken deriye özel bir hizmet gösterir ve hizmetlerini bunu göre geliştirir. Ayrıca gerçek deriler kaliteli ve sağlam oldukları kadar ince bir hassasiyetle temizlenmelidir. Bu yüzden de işi bilen kişilerden destek alınması bu noktada önemlidir.
Evde deri temizleme işlemi yapıldığında ise yumuşak bir el sabunu, zeytinyağı ve ayrıca yumuşak, temiz bir bez kullanılmalıdır. Bu işlemler için su da önemli bir husustur. Bu malzemeleri karıştırarak bez ile deride bulunan lekeleri giderebilirsiniz. Ancak öncesinde derinin görünmeyen bir kısmına bu işlemi uygulamak daha doğru olacaktır. Öncesinde derinin vereceği kararma vb. gibi tepkileri görmek açısından işlemi görünmeyen bir kısma uygulamak önemlidir.