Günümüzde ise deri kullanımı daha çok tekstil sektöründe olmakla birlikte aynı zamanda ev dekorasyon ürünlerinde, otomotiv alanında kısacası yaşamın her noktasında kullanılmaktadır. Deri görünümünün klasik ve elegan bir havası bulunurken aynı zamanda kalite göstergesi olarak da sayılmaktadır.
Derinin parlak, canlı ve özel görünümü kullanılan alanda farklı bir hissiyat katarken, dayanıklı yapısıyla uzun vadeli kullanıma da olanak tanımaktadır. Deri, neredeyse her sektörde varlığını sürdürmektedir. Bu nedenle çok çeşitli yapısı ve renkleri de mevcuttur. Renk ve doku olarak birbirine çok benzese de her derinin farklı bir özelliği bulunmaktadır. Farklı kullanım alanlarına göre farklı işlemlerden geçen deri, tabaklama ve finisaj işlemlerine göre değerlendirilmektedir.
Piyasada sıklıkla Vaketa deri, Kösele, Süet, Yağlı Deri, Nutuk ve Meşin çeşitleri bulunmaktadır. Yapılan çalışmaya ve kullanım alanına göre bu tip derilerden uygun olan tercih edilmelidir. Bunun temel sebebi ise, her derinin kalınlığı, sertliği ve yüzey faktörü birbirinden farklı olmaktadır. Vaketa deri nedir sorusunun cevabı ise, sığır ve inek derisinden imal edilen, imal edilirken bitkisel tabaklama yöntemi kullanılan bir deri türüdür. Dayanıklı ve uzun ömürlü kullanımı olması sebebiyle günümüz koşullarında en çok tercih edilen deri türlerinden bir tanesidir.
Vaketa deri ne demek kelime anlamı nedir gibi soruların cevabı ise; inek derisinden yapılan ve birçok sektörde kullanılan ince meşin anlamına gelmektedir. Halk arasında Vegetal deri ya da Vejetal deri olarak da kullanılmaktadır. Deriler birtakım işlemlerden geçerek son halini almaktadır. Bu noktada Vejetal deri, derinin bitkisel katmanlama yöntemi ile işlenmesinden oluşmaktadır. Tamamen hakiki deri olan Vejetal deride kullanılan tüm yöntemler bitkisel olmaktadır.
Vaketa deri üretiminde işlem önceliği bulunmaktadır. İlk olarak sığırdan elde edilen ham deriler, ıslatma ve yumuşatma işleminden geçerek kaybedilen nemi tekrar kazanır. Vaketa, işlem sırasında pervaneli teknelerde döndürülür, ardından deri kireçlik ve kiderme işlemlerine alınır. Bu noktada deri yüzeyindeki kıllar arındırılır. Vaketa, deri işleme depolarına alınarak kireçlerden de arındılır. Arındırılan derilere bitkisel tabaklama işlemi uygulanır. Bu işlem üç kez tekrarlandığında deriler depodan çıkarılır. Derinin traşlanması yapıldıktan sonra üzerindeki fazla atıklar sıyrılır ve Vaketa deri kullanıma hazırlanır.
Vaketa deri birçok alanda kullanılan bir üründür; çanta ve cüzdan ise listenin başında yer almaktadır. Bavul, kemer, kılıf, sele ve ayakkabı listeyi devam ettiren ürünlerdir. Doğal yapım olması sayesinde sıklıkla tercih edilir. Vejital deri özellikleri arasından en önemli olan detay ise orjinal ten renginin olmasıdır. Doğal renginde tercih edilebileceği gibi özel boyalar ile de renklendirilerek kullanıma uygundur. Değişik renkler ile canlandırılabilen deri, boyama işleminden sonra göz alıcı bir güzelliğe bürünür.
Vegetal deri nedir sorusunun yanıtından sonra sağlık noktası önem arz etmektedir. Vaketa deriler tabaklanma işleminde asla kimyasal katkı maddeleri ile birleşmediği için oldukça sağlıklı olmaktadır. Doğal süreçler ile hazırlanan deriler, tamamen bitkisel ürünler ile harmanlanır. Ürünlerin arasına kimyasal maddeler girmediği için Vaketa deri insan sağlığını olumsuz bir şekilde tehdit etmez. Vaketa, nefes alan bir yapıya sahiptir; bu nedenle nem tutmaz. Doğal yapısı ve yüzeydeki delikleri sayesinde hava ve su sirkülasyonu sağlamaktadır.
Vejital deri nedir sorusunun ardından en önem verilen diğer konu ise deri orjinalliğinin kanıtı olmaktadır. Bunun için ufak bir ipucu yeterli olacaktır. Deriden bir parça ıslatılır ve üzerine bir işaret yapılır. Bu işaret bir müddet sonra daha keskin bir görünüme kavuşuyor ise, bu deri bitkisel tabaklama yapılmış bir Vaketa derisidir. İşaret sadece fark edilebilir seviyede kalırsa o zaman krom tabaklama yapılmış demektir. Bu Vaketa derisinin orjinalliğini anlamanın en kolay yöntemidir.
Bir diğer yöntem ise; derinin %100 bitkisel tabaklama yapılmış olduğu anlaşılması için deri parçasından küçük bir bölüm kaynar suya atılmalıdır. Bu işlemi yapacak bireylerin sıcaklığa karşı dikkat etmeleri gerekmektedir. Eğer bu deri Vaketa derisi ise, deri parçası anında küçülür ve bir solucan gibi kıvrılmaya başlar. Bu deri parçası suda daha sert bir görünüme sahip olursa eğer bu derinin içine kimyasal katkı maddeleri katılmış demektir. Bu iki yöntem ile Vaketa derisi rahatlıkla anlaşılabilir.
Deri bakım konusu oldukça hassas bir konudur. Çünkü deri, her daim özenli kullanım ve düzenli bir bakım ister. Düzgün bir bakım olduğu takdirde deri ürünlerinin ömrü uzar ve ilk günkü canlı, parlak ve tok duruşunu korur. Vaketa derisine sahip bireylerin, bu ürünlerin ömrünü uzatmak ve derilerin kırılma, çatlama ya da kopmasını engelleyebilmek için yapmaları gereken birkaç adım bulunmaktadır. Bu tip basit adımlar sayesinde ürünler her zaman kendilerini yeniler.
Bitkisel tabaklanmış deriler için uygun bakım yöntemleri mevcuttur. Bu tip deriler özellikle ilk alındığı aylarda ıslatılmamalıdır. Islanma durumunda ise asla ısı kaynakları ile kurutulmamalıdır; Vaketa deri kendi kendine kurumalıdır. Sahip olunan ürünler sık sık kullanılırsa, temizliği için doğal kıllı fırçalar kullanılmalıdır. Sentetik kıllı fırçalar ürüne fazlasıyla zarar veren ürünlerdir. Haftada bir Vaketa için özel üretilmiş yağlar ile deri ürünlerini yağlanabilir, böylece canlı görünümü her daim dinç olur. Düzenli bakım yapamayacak bireyler için ise mevsim geçişlerinde cila yapmaları gerekmektedir.
Vaketa deri ürünleri tamamen doğal olduğu için çok kıymetli ürünler olmaktadır. Bitkisel tabaklama işlemine sahip olan bu deri, insan sağlığını olumsuz etkilemediği için oldukça özel sayılmaktadır. Birçok alanda kullanıma uygun olan Vaketa deri, sadece sağlık açısından değil aynı zamanda çok güçlü ve dayanıklı olmasından dolayı da sıklıkla tercih edilen ürünler arasındadır. Fabrikasyon imalatı olduğu gibi el yapımı ürünler de piyasada rahatlıkla bulunmaktadır.
Boyasız ve bitkisel tabaklanmış Vaketa deri, kendine özgü doğal bir rengi bulunmaktadır. Normal zaman diliminde aşınma, hava olayları, güneş ışığı ve kullanıldığı alan da etkili olarak derinin rengine özel bir renk katan etkenlerdir. Tüm bunların sonunda değişen renk, zengin içeriğe sahip, rustik bir imaj kazanarak özel bir renk olmaktadır. Vaketa derisinin yaşlanması yavaş olmaktaıdır. Bu süreç deriye özel bir ambiyans katar. Bu süreyi hızlandırarak rustik görünüme kavuşmasını isteyen bireyler, deriyi güneş ışığına maruz kalmasını sağlayabilirler.
Vaketa derisi ile genel olarak kılıf, çanta, kemer, cüzdan, ayakkabı ve bavul tipi ürünler tercih edilmektedir. Yapı itibariyle kalın olan Vaketa deri nasıl inceltilir sorusunun yanıtı ise belli makineler ile olmaktadır. Özellikle el yapımı cüzdan, kılıf ve çanta ürünlerinde yumuşak deriler yerine sağlıklı Vaketa derisi tercih edecek bireylerin deriyi inceltebilmeleri için bu makinelerden almaları gerekmektedir. Bu makineler ile deri, ortalama 3 cm - 4 cm incelebilir.