Bloomsbury blog

Yarma Deri Nedir?

Blooms Bury - Monday, November 14, 2022

Gerçek deri sürdürülebilir bir ürün olarak kullanılmaktadır. Dayanıklılığı, kalitesi, duruşu, dokusu ve kokusu ile fark yaratan deri ürünlerinin orijinalliği kullanım alanlarında oldukça önem arz etmektedir.

Image

Yapay derilerin pürüzsüz ve parlak duruşlarının yanında aynı zamanda dayanıksız olmaları ile tercih edilmemektedir. Düzenli kullanıldığında ve özenli bir şekilde bakımı yapıldığında uzun ömürlü kullanıma sahip olan deriler, pek çok farklı üretim teknikleri ile birlikte neredeyse her sektörde kendisine yaşam alanı bulmaktadır. 

Deri çeşitlerinden biri olan ve sıkça kullanılan  yarma deri ne demek? Kalın hayvanlardan biri olan sığırdan üretilen deridir. Derinin üst yüzeyi olan cilt bölümü diğer bölümden ayrılır. İlk işlem sonrası geriye kalan deri kalınlığına göre tekrar katman katman ayrılır. Birçok bölümleme işleminden geçen deri, bu nedenle yarma deri adını almıştır.  Neredeyse cilt kadar yumuşak olan yarma deri, tam olarak pürüzsüz olmasa da özelliklerinden ve sağladığı avantajlardan dolayı sıkça kullanılır. 

Yarma deri nedir, yarma deri nasıl yapılır ve nasıl isimlendirilir gibi soruların yanıtları bulunmaktadır. Yarma deri elde edilebilmesi için deri yarma makinesi içinde işlem görmesi gerekmektedir. Cilt yarması, derinin en üst bölümünde yer alır; orta ve alt katmanı ise et yarması adını alır. En altta kalan katman bir tabaka olduğu için liflidir. Tüm katmanlar farklı dokuya ve kullanım amacına hitap etse de, her katmanın kendine özgü kullanım alanları bulunmaktadır. 


Yarma Deri Özellikleri Nelerdir?

Yarma deri özellikleri ve avantajları sayesinde en çok tercih edilen deri grubunda yer almaktadır. Cilt bölümünün diğer bölümlere göre daha fazla tercih ediliyor olmasının temel sebebi ise yumuşaklık seviyesi olmaktadır. Yoğun lif içermesi sebebiyle oldukça dayanıklıdır; kolay bir şekilde delinme, aşınma ve yırtılma yapmaz. Cilt tabakasının diğer tabakalara oranla su geçirmez özelliği de bulunmaktadır. Sığır derisi tok ve kalın olması sebebiyle diğer hayvanlara göre daha fazla bölünme yapılmasına olanak tanır. 

Yarma deri ürünlerinde kalite her daim ön planda olmaktadır. Yarma derinin diğer derilere oranla daha esnek yapıya sahip olması, her yöne rahatça hareket kabiliyetine olanak vermesi, ürünün en iyi avantajlarından biridir. Kolay bir şekilde hasar almadığı için deri ürünlerinin kalıbı da kolay bir şekilde bozulmaz. Belirli periyotlar ile yapılan deri bakımı ve cilası sayesinde, ilk günkü parlaklığını korur. Yarma derinin farklı bir dokusu vardır; bu doku zaman aşımına uğradıkça eskir ve güzelleşir. 


Yarma Deri Nasıl Elde Edilir?

Deri materyali işçilik ile birleştiğinde ortaya eşsiz ve harika ürünler çıkmaktadır. Eskidikçe özel bir değere dönüşen ve kendisine has bir imaja bürünen deri ürünleri, zamansız, moda çizgilerinin kalıplarını yıkan ve elegan duruşa sahip olan ürünler olmaktadır. Deri bakımı yapıldığı takdirde ömürlük ürünlerdir. Doğal ve orjinal deri kullanımı sadece dayanıklı ve uzun ömürlü olduğu için değil; aynı zamanda başka hiçbir sektörde üretilemeyecek benzersiz bir deneyim sunar. 

Deri yapımı, zahmetli ve özenli işçilik isteyen bir süreçtir. Yarma deri işleme tekniği belli aşamalara sahip olmaktadır. Sığırdan el edilen deriler çeşitli usuller ile işlenir. Bu deriler kısa süre içinde tuzlanması ve tabaklama yapılması gerekmektedir. Bu işlemin ardından deri yarma makinesinin yardımları ile katmanlara ayrılmaya başlanır. Öncelikle cilt yüzeyi ayrılır ve geri kalan deriler kalınlıklarına göre bölünmeye başlar. Kullanıma hazır hale gelmesi için son düzenlemeler yapılır. 


Yarma Deri Kullanım Alanları Nelerdir?

Gündelik hayatta neredeyse birçok üründe bulunan yarma deri ürünleri, oldukça geniş kullanım alanına sahiptir. Yarma derinin en çok kullanıldığı sektör ise iş sektörü olmaktadır. Deri iş eldivenlerinin yapımında en çok kullanılan ana materyaldir. Bunun temel sebebi ise, yüksek aşınma direncine karşı dayanıklı olması sayesinde iş hayatında bireyleri korur, sürtünme ve yıpranmaya karşı koruma sağlar. Diğer deri türlerine göre biraz daha esnek olması sayesinde kullanıcıların el hareketlerini engellemez.

Yarma derinin kullanım alanları giyim, aksesuar, çanta ve ayakkabı olmaktadır. Yarma derinin hem pahalı hem de uygun fiyatlı ürünleri bulunmaktadır. Bu nedenle neredeyse her yaştan birey, kendi bütçesine göre rahatlıkla deri alışverişi yapabilir. Günlük hayatta en çok tüketilen ürünlerden bir tanesi yarma deri cüzdan olmaktadır. Uygun fiyatlı materyal olmasından kaynaklı ayakkabı sektöründe kullanılır. Gece şık ayakkabılardan günlük kullanılan ayakkabı çeşitlerine kadar her alanda üretim mevcuttur.

Kaliteli duruşa sahip olması otomotiv sektöründe de kullanılmaktadır. Otomobil döşemesinde; kaplamalı ve kabartmalı olarak kullanıma olanak sağlayan yarma deri, lüks araçlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Günümüzde orta sınıf otomobillerde de kullanılmaya başlanmıştır. Son olarak mobilya sektöründe de sıklıkla kullanılan yarma deriler, genel olarak koltuk döşemelerinde kullanılmaktadır. Kaliteli mobilya parçalarının verdiği konfor yarma deriden gelmektedir.


Elde Edilme Bölgesine Göre Yarma Deri Türleri

Yarma deri çeşit zenginliğine sahiptir. Bu nedenle yarma derilerin özelliklerine ve kullanım alanlarına göre üretim yapılmaktadır. Görünüş olarak ekstra bir şıklığa sahiptir. Sığırın farklı bölgelerinden elde edilen derilerde en kalın ve dayanıklı bölgesi sırt bölgesidir. En ince ve kaliteli işçilik bu bölgede yapılmaktadır. Omuz bölgesinden ve karın bölgesinden daha ince deri çıktığı için performans olarak daha düşüktür. Bundan dolay, bir hayvandan elde edilen çeşitlilik çok geniştir. 

Yarma deri bölgelere göre farklılık göstermesi sadece üretimde olmamakta aynı zamanda kullanım noktasında da çeşitlilik yaratmaktadır. Sırt bölgesinden koltuk, koltuk döşemesi, kolçaklar, dış ve arka bölüm, araba döşemeleri için kullanılır. Materyalin iyi nefes alması sayesinde diğer deri çeşitlerine göre daha dayanıklıdır ve uzun ömürlü kullanıma uygundur. Kolay bakıma sahip olması bir avantaj teşkil ederken, eskiyen görünümü de oldukça prestijli bir görünüm yaratır.


Yarma Deri Çeşitleri Nelerdir?

Kendine özgü bir üretim olan deri yarma tekniği, özel makineler ve ince işçilik sayesinde elde edilir. Farklı kullanım alanlarına göre çeşitlenmektedir. Bu çeşitlilik; finisajlı yarma deriler, kaplanmış yarma deriler ve süet yarma deri olmaktadır. Kaplanmış yarma deri aynı zamanda halk arasında sırçalı deri olarak da bilinmektedir. Yarma deri çeşitlerinin tamamı hakiki deri olmaktadır. Çok yönlü kalitesi ve çok yönlü kullanım alanları ile deri dünyasında popüler bir materyal olmaktadır. 



Yarma Derinin Katmanları Nelerdir?

Yarma deri katmanları üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk katman olan ve en üst noktada bulunan bura alana cilt yarması denilmektedir. Orta ve alt katmana ise et yarması adı verilmektedir. Görsel çekiciliği sayesinde moda endüstrisinde ünlüdür. Yarma derilerin kullanım alanları o kadar geniştir ki, belki de birçok birey yarma deri ürününe sahiptir fakat bilinçli değildir. Bu tip derilerin katmanlara ayrılması ile elde edilen ürünler, uygun fiyatlı ürünlerden pahalı ürünlere kadar geniş fiyat skalası mevcuttur.